Bezienswaardigheden op Kreta

Knossos
In 1878 is het paleis van Knossos ontdekt door Minos Kalokairinos en in 1900 verkocht hij het terrein aan de Engelsman A.J. Evans. Vrijwel direct begon Evans met het opgraven en restaureren van het paleis en dat ging door tot 1931. In die periode is vrijwel het hele paleis blootgelegd en zijn er veel vondsten gedaan. Aardewerk en vazen, maar ook de oudste weg van Europa, badkuipen en schoolbanken. Na de Tweede Wereldoorlog is het onderzoek in het gebied van Knossos voortgezet en tegenwoordig is het opgegraven gebied ongeveer 22.000 vierkante meter groot.

Festos
Een minder bekende (en veel rustiger) opgraving is die van Festos en ligt in het zuiden van Kreta. Deze is kleiner dan Knossos en niet gerestaureerd of herbouwd. Omdat hij op een heuvel ligt is het uitzicht er fantastisch. Vlakbij de opgraving van Festos ligt de Romeinse nederzetting Gortys dat ooit een belangrijke vesting was, maar nu voornamelijk uit ruïnes bestaat.

Samariakloof
De Samariakloof is met 18 km de langste kloof van Europa en op sommige plaatsen zijn de wanden 500 m hoog. Ongeveer 14 miljoen jaar geleden is de kloof ontstaan doordat de rotsen spleten. Als gevolg van erosie werd de kloof steeds dieper. Sinds 1962 is het gebied van de Samariakloof uitgeroepen tot nationaal park omdat er bijzondere planten groeien en zeldzame dieren leven. In de kloof ligt het dorpje Samaria, dat sinds 1965 niet meer wordt bewoond. Vanaf half april tot eind september (afhankelijk van seizoen) is de kloof open en iedereen met een goede conditie kan in ongeveer 4 á 6 uur de kloof doorlopen.

Kloof van Agia Irini
Iets ten westen van de Samariakloof ligt de kloof van Agia Irini. Deze kloof is ongeveer 7 km lang en in drie uur te doorlopen. Aan het begin van de kloof is er aan beide kanten uitzicht op de omliggende bergen. Het is er dicht begroeid met cypressen, dennen en allerlei kruiden en op sommige plaatsen zorgt deze begroeiing voor schaduw. Verderop wordt de kloof afwisselend smaller en breder en er zijn veel watervallen te vinden.

Spinalonga
Vlak voor de kust iets ten oosten van Kreta ligt in de Baai van Elounda het eiland Spinalonga met een lengte van ongeveer 500 meter en een breedte van 200 meter. Op de fundamenten van een Venetiaans fort uit 1579 werd een dorp gebouwd dat in het begin van de 20e eeuw werd bewoond door lepralijders. In die tijd werden, om te voorkomen dat de ziekte zich op Kreta en andere delen van Griekenland verder zou uitbreiden, de zieken naar het eiland verbannen. In 1957 werd de laatste leprapatiënt overgebracht naar een ziekenhuis en raakte het eiland onbewoond.

Meer van Kournas
Een stukje ten zuidwesten van Rethymnon ligt het enige meer van het eiland; het Meer van Kournas. Dit is het enige zoetwater bassin op Kreta van enige betekenis en hier komen aparte planten en dieren voor. In het water leven veel schildpadden, vissen en ringslangen en rondom het meer leven veel vogels. Het meer leent zich uitstekend om in te zwemmen, snorkelen en waterfietsen.